Když dítě pozře něco z nejběžnější domácí chemie

18.07.2021 | Děti a rodina

V domácnosti každého z nás se nachází mnoho nebezpečných věcí, které mohou v krajních případech ohrožovat zdraví, nebo dokonce život našich dětí. Vynalézavé dítko si mnohdy poradí i se zdánlivě bezpečnými uzávěry. Jak se chovat v případě, že vaše dítě pozře něco, co by pro ně mohlo být nebezpečné?

Čtěte!

Ať koupíte cokoli, vždy čtěte složení na obalu. U zvlášť nebezpečných látek je na etiketě uveden postup v případě otravy a také telefonní číslo toxikologického centra, na kterém vám poradí, jak máte dále postupovat.

Volejte!

Ať už je to obyčejný prostředek na mytí nádobí nebo silná chemie, nikdy neváhejte a volejte lékaře. Dětský organismus je velice choulostivý a v případě požití jakéhokoli chemického prostředku jde doslova o minuty. Pokud víte, co dítě pozřelo, informujte o tom operátora záchranné služby, který vás bude navigovat, jak s dítětem zacházet.

Nepanikařte!

I když se to snáze řekne, než provede, snažte se zachovat klid a neděste sebe ani své dítě. Rozrušení dítěte může jen urychlit účinky chemikálií a prostup organismem by byl téměř okamžitý. V případě, že nevíte, co dítě snědlo nebo vypilo, nesnažte se vyvolávat zvracení. Opětovný prostup již jednou podrážděným ústrojím by mohl mít za následek ještě závažnější poškození.

Jestliže jste si jisti, že nedošlo k požití saponátu nebo jiné pěnivé látky, podejte dítěti co nejdříve velké množství čisté vody.

Jak takovým situacím předcházet?

Jednoznačně nejúčinnější je takové prostředky nekupovat. Někdy to bez nich v domácnosti jde ale jen stěží. Snažte se tedy vybírat takové, které mají bezpečnostní uzávěry a uchovávejte je v zabezpečených skříních nebo místnostech, do kterých děti nemají přístup.

Dávejte si pozor i na chemii, kterou míváte na zahradě a ukliďte ji z dosahu dětí.

Nikdy nepřelévejte chemikálie do lahví od limonád nebo jiných nápojů! To je totiž nejčastější důvod, proč u malých dětí dojde k záměně a následné otravě. Nevěřte ani tomu, že se dítě přeci nenapije něčeho, co tak odporně páchne. Malé děti nedělají rozdíly a zápach nevnímají stejně jako dospělí.

Vždy mějte po ruce telefonní číslo na toxikologickou stanici nebo alespoň záchrannou službu.

Zdroj: kidshealth.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat